Japansk

Her kan vi tale om et land med mange og gamle traditioner på den kulinariske front. Mange tænker nok først på den altid populære sushi når det japanske køkken bliver nævnt, men japanerne kan så meget mere end den velsmagende og smukke sushi. 

Allerede langt tilbage i tiden, faktisk helt tilbage til 1200-tallet, hentede japanerne inspiration ude i verden, som fik indvirkning på det japanske køkken. Ja, faktisk blev der allerede den gang hentet inspiration og varer helt i Europa, det var f.eks. kartofler, majs og sødekartofler. Men naturligvis er det de lande som ligger tættest på Japan, som har haft den største indvirkning på den japanske madkultur. F.eks. var det kineserne, som viste japanerne hvordan man dyrker ris. Det lærte de helt tilbage i 300 år f.Kr. Kineserne fik også lært japanerne glæden ved soyasovs, tofu og at spise med pinde. Sidst, men ikke mindst, så har Buddhismen også haft stor indflydelse på det japanske køkken, det var f.eks. denne trosretning, som gjorde det forbudt at spise kød fra stor dyr. I stedet blev der introduceret mange retter med rå fisk og ris, som er kendte den dag i dag, i Japan. Omkring 1800-tallet blev mange opskrifter forenklet og det var også her, at de vegetariske retter blev populære i Japan. Først i det 20. århundrede blev is, kaffe og brød almindelige fødevarer i landet. 

Men selvom japaneren, som mange andre lande, er blevet præget ude fra, værner de stadig meget om deres egne ældgamle traditioner. F.eks. er mange af de klassiske japanske retter stadigt yderst populære i landet. Derfor er mange af de mest anvendte ingredienser i det japanske køkken også stadig råvarer som ris, skaldyr, soja, bønner og nudler. 

Et karakteristisk træk i det japanske køkken er, at maden ofte deles op i 5 farveklasser og 6 smagsvarianter. Dette praktiseres fortsat af mange japanske kokke og i mange japanske køkkener rundt om i verden. 

De 5 farvegrupper er: Rød, grøn, hvid, gul og sort-lilla 
De 6 smagsklasser er: Sød, sur, bitter, salt, varm og delikat 

Ofte bruges desuden mange friske råvarer og altid råvarer af en høj kvalitet. Ofte bruges der mange letfordøjelige madvarer, dog med undtagelse af ris og diverse saucer. Hertil kommer et stort og varieret udbud af skaldyr. Et virkeligt spændende og varieret køkken, hvor det vægtes højt, at man skal kunne se hvad man spiser! Råvarernes oprindelige udseende og smag forsøges bevaret. Det er nok også her, at det japanske køkken virkelig adskiller sig fra det generelle asiatiske køkken. Ofte spiser japanerne mange små retter i små portioner i stedet for en stor blandet ret. Igen, man skal kunne se hvad man spiser. Derfor kommer spisepindene også helt til deres ret i det japanske køkken.  Alle ingredienser er nemlig tilberedt i små mundrette stykker som nemt spises med pindene. 

Det er ikke kun de enkelte retter, som japanerne gør meget ud af, nej selv borddækning og serveringen lægges der stor vægt på. Alt skal gerne være i harmoni.

Virkelig et køkken, som vi vil anbefale dig at dykke lidt ned i og prøve andet end de altid skønne sushivarianter. 

Tjek placering