Kinesisk

Med en af de ældste civilisationer i verden har Kina naturligvis også en kulinarisk historie, som rækker langt tilbage i tiden. Historisk set har Kina levet en broget tilværelse fra mange små riger og dynastier til det kæmpe land vi kender i dag. Selv gennem alle disse skift har Kina formået at bevare en stor del af deres oprindelige historie og traditioner, her under også den kulinariske historie.

F.eks. har det “fra tidernes morgen” været meget udbredt at anvende hirse, sojabønner, hvede og ris som grundlæggende ingredienser i det kinesiske køkken. Dog er ris blevet meget mere populær gennem årene end det var tidligere. Det var faktisk først efter år 0, at ris blev en helt almindelig fødevare i hele landet.

Mad har altid været en central del af livet i Kina, det ses blandt andet ud fra gamle huse man har fundet, hvor køkkenet altid var en central del af huset. Et gammelt ordsprog siger også "Mad er menneskets første nødvendighed". Selv i dag er der ofte mad på bordet når kineserne samles til hyggeligt selskab. Faktisk er det dårlig stil at invitere nogen hjem uden at servere lidt spiseligt for dem.

En spændende side af det kinesiske køkken er deres tro på, at næsten alle madvarer har en bestemt indvirkning på helbredet. Det er flere hundrede år siden de begyndte at anvende rødder, urter, svampe og mange forskellige planter i deres madlavning. Hver enkelt ingrediens har sin egen virkning mener de. Måden vi behandler råvarerne på, har også stor betydning ifølge det kinesiske køkken og det var her fra resten af verden blev klogere på, at mange grøntsager bevarer deres vitaminer bedst ved en let tilberedning. Ofte bliver grøntsager kun lige svitset i en wok i stedet for kogt til ukendelighed. 

I bunde og grund forsøger kineserne at leve i harmoni med alt. Tænk blot på det kendte symbol Yin og Yang, som er symbolet på harmoni i alt. Mad tilberedt ud fra dette princip er særligt afstemt med hensyn til valg af råvarer, form, farve, konsistens og smag. Det kinesiske køkken er en smuk sammensætning af mange forskellige retter. Det er så meget mere end den klassiske “china box”. Mange retter er nærmest små, smukke kunstværker. En fryd for alle sanser, smukke for øje, en fryd for duftesansen og en fantastisk mundfuld for smagssansen.

Heldigvis er den klassiske, hjemmelavede kinesiske mad også sund, og det selvom meget af det er stegt. Dette kan lade sig gøre, da kineserne anvender flerumættede olier. Maden serveres ofte i små skåle på midten af bordet, hvor fra man så smager det hele. Alt er i små fine stykker, så det nemt spise med, de for Kina, nok så velkendte spisepinde. Efterhånden som den kinesiske og japanske madkultur blev kendt i hele verden, har vi alle lært at spise på denne måde.  

Den mad som vi her i landet oftest kender som kinesisk mad stammer fra flere forskellige provinser. Men Kina er et kæmpe land, så se din lokale restaurants menukort igennem og se, om ikke der skulle gemme sig en lidt mere ukendt ret, som helt sikkert er værd at smage. Nogle af de helt klassiske retter fra det kinesiske køkken er: Peking and, forårsruller, dybstegte Kina rejer, dybstegt blæksprutte med sursød sovs, dumblings, sursød marineret svinekød og kung-Pao kylling. Ja, der er virkelig mange retter at vælge imellem i det kinesiske køkken, og til og med er mange af dem sunde retter.

Tjek placering